L'exposició commemorativa de l'Any Oró ha rebut prop de 3.000 visites, tant d’escolars com de públic en general. L’espai expositiu ha atret l’atenció dels lleidatans i lleidatanes des que es va inaugurar el passat mes d’octubre al soterrani de l’Auditori Municipal Enric Granados.
La mostra recorre la vida del doctor Joan Oró d’una manera pedagògica, ja que mostra la seva trajectòria científica i personal a través d’uns panells informatius i d’un recull de 100 objectes personals cedits per la família. La NASA hi ha aportat a l’exposició vídeos i continguts per a nens des de Houston. També hi han col·laborat Hewlett-Packard Española, SL, així com Ponent 2002, empresa del Parc Científic i Tecnològic de Lleida. La Paeria ha promogut l'exposició amb la col·laboració de la família i la Fundació Joan Oró, així com de la NASA, l’HP, Gigabyte Technology i Baylor Universtiy, entre d’altres firmes i entitats destacades.
Amb l’Any Oró, a més d’amplificar la difusió del llegat i de la figura del científic lleidatà, s’ha volgut fomentar la cultura i les vocacions científiques com a motor de creixement personal, cultural i acadèmic.
Joan Oró, el científic i filòsof de la vida
Fill d'una família de flequers de la ciutat de Lleida, des de petit es va mostrar interessat pel paper de la humanitat a l'univers. La reflexió i l’estudi de l’origen de la vida varen centrar la seva atenció els anys d’estudiant, primer a Barcelona i després als Estats Units. Llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat de Barcelona, es va doctorar en Bioquímica pel Baylor University College Of Medicine de Houston.
Oró va col·laborar en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d'un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.
Va participar també com a membre de la Junta Espacial de l'Acadèmia Nacional de Ciències, que assessora el Govern dels EUA sobre els projectes d'exploració espacials. Aquests projectes inclouen entre d'altres, l'estació internacional en òrbita terrestre, i el viatge tripulat al planeta Mart.
Va tornar a Catalunya l'any 1980, per a col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l'estudi de fonts alternatives d'energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat.
L’any 1993 es va posar en marxa la Fundació Joan Oró a Lleida, amb l’objectiu de promoure iniciatives per al desenvolupament dels coneixements científics i de recerca. Entre els seus objectius s'inclou també el trasllat de la documentació del llegat cultural del doctor Joan Oró, i promoure la creació d'un Museu Cultural i Científic de Lleida, amb especial èmfasi sobre tot allò que es refereix a l'origen i l'evolució de la vida, cosmoquímica i ciències de l'espai, d'acord amb la línia de recerca del doctor Joan Oró.